İçeriğe geç

Belediye Hangi Dilden Gelir

Mahalle hangi dilde?

Bu, Arapça ḥll kökünden gelen ve “barınak, köşk, mesken” anlamına gelen maḥalla(t) محلّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Kelime hangi dilden gelir?

Kelime, Arapça كلمة (kelime) kelimesinden türemiş olup “söylenen, söz” anlamına gelmektedir.

Lojman hangi dilden gelir?

Etimoloji. Kelimenin kökeni, Antik Yunancada “koy” veya “gemi mahalleleri” anlamına gelen λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahalleleri” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.

Şehir hangi dilden?

Şehir kelimesi Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede kelimenin sonunda hr ünsüz grubu bulunmadığından, arka vokalli iki heceden oluşmaktadır.

Cadde hangi dilden gelir?

Avenue – Nisanyan Sözlük. Arapça cādda(t) جادّة “geniş cadde, ana yol” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve bu kelime cdd kökünden gelir. Bu kelime, Arapça cadda جَدَّ “ketti” fiilinin fāˁila(t) ölçüsündeki aktif fiil sıfatının dişil halidir.

Eski dilde ilçe ne demek?

İlçenin eski adı Kaza’dır. İlçe merkezi, ilçenin idari merkezi olan ve ilçe tesislerinin bulunduğu yerleşim yeridir.

Maydanoz Türkçe’ye hangi dilden geçti?

“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.

Efendi hangi dilde?

“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.

Kumpir hangi dilde?

kumpir – İngilizce sözlük. “Patates” anlamına gelen Bulgarca ve Sırpça krumpír kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, “yer armutu” anlamına gelen ve aynı anlama gelen Almanca Grundbirne kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu kelime, Almanca Grund “yer” ve Almanca Birne “armut” kelimelerinin bir bileşimidir.

Lahana hangi dildedir?

Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.

Öğretmen hangi dilden gelir?

Batı dillerinde “insan, insanoğlu” anlamına gelen “öğretmek” fiiline “-man, men” ekinin eklenmesiyle isim haline geldiği düşünülmektedir. 1930’ların ortalarında, saf Türkçe seferberliğiyle, o zamana kadar kullanılan Arapça kökenli “öğretmen” kelimesi, “öğretmen” kelimesiyle değiştirilmiştir.

Dükkan Türkçe kökenli mi?

Dükkan kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Anlamı ise çarşıda satış noktası ve satış için ayrılmış alan olarak kullanılmaktadır.

Kent hangi dilde?

Soğdca kökenli kent (“kend”) ve aslı Farsça olan city sözcükleri Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır.

Ülke hangi dilden?

Ülke – Nisanyan Sözlüğü. Moğolca ülige veya ölige “1. “Bölmek, paylaşmak, 2. bölge, memleket” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Moğolca üli – “bölmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, aynı anlama gelen ve yazılı örneği olmayan Eski Türkçedeki *ül- biçimiyle ilişkilidir.

Pazar kelimesinin kökü nedir?

Farsça bāzār بازار, “çarşı, alışveriş yeri” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Orta Farsça vāzār kelimesinden türemiştir. (NOT: Bu kelime, aynı anlamına gelen Sogdca vāçarn kelimesiyle ilişkilidir.) Bu kelime, Eski Farsça vahā-çarāna – “alışveriş yeri” kelimesinden türemiştir.

Mahalle kelimesi nereden gelir?

Mahalle terimi, Arapça “mahall, halel ve hulul” kelimelerinden türemiştir ve “inilecek, durulacak yer” anlamına gelir (Ayverdi, 2010: 755). Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre mahalle, “bir şehrin, kasabanın veya büyük bir köyün bölündüğü herhangi bir kısım”dır (tr, 2021).

Sokak kelimesinin kökeni nedir?

Sokak – Nisanyan Sözlüğü. Arapça zḳḳ kökünden gelen zuḳāḳ زقاق “sokak, dar geçit” kelimesinin ödünç alınmış halidir. Bu kelime, aynı anlama gelen Akadca sūḳāḳu kelimesinin ödünç alınmış halidir. Bu kelime, Akadca sūḳu “sokak, özellikle çarşı caddesi, çarşıda belirli malların satıldığı geçit” kelimesinin küçültülmüş halidir.

Mahalle birleşik kelime mi?

7. Kişi adlarından oluşan mahalle, bulvar, sokak, mahalle, köy vb. Yer ve kuruluş adlarında sondaki unvanlar hariç şahıs adları ayrı ayrı yazılır: Yunus Emre Mahallesi; Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı; Nene Hatun Caddesi; Fevzi Çakmak Caddesi, Cemal Nadir Caddesi; Koca Mustafapaşa; Kâzım Karabekir Eğitimi…

Pişmaniye kelimesinin kökeni olan Farsça kelimesi ne anlama gelir?

Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Zenci Escort