Badem ağacı hangi toprağı sever?
Badem bahçeleri verimli, derin ve iyi drenajlı topraklara dikilmelidir. Bahçe toprağı ne kadar iyi olursa elde edilen ürünün miktarı ve kalitesi de o kadar yüksek olur. Ayrıca verimli topraklarda yetişen ağaçlar uzun yıllar daha düzgün meyve verir.
Badem nasıl bir toprakta yetişir?
B. TOPRAK: Bademler iyi drenaja sahip kumlu, orta derecede tınlı ve kireçli toprakları sever. Hafif tınlı, verimli alt topraklar ve hafif kumlu üst topraklar da özellikle kurak bölgelerde bademler için uygundur.
Badem ağacı hangi gübreyi sever?
Yeni badem fidanı dikiminde EkosolFarm’ın badem ağacı gübrelemesinde katı (granül) solucan gübresi kullanılmasını öneriyoruz. Eylül – Ekim – Kasım ayları marjinal kökler için uygun dikim zamanları iken, tüplü fidanlar her zaman dikilebilir.
Badem ağacı neden kurur?
Badem ağaçlarının kurumasının en önemli nedeni ağaçta oluşan hastalıktır. Mineral eksikliği ağaçlarda görülen hastalıkların en yaygın nedenidir. Hastalığı önlemek için ağacın mineral eksikliği giderilmelidir. Toprak düzenleyiciler bunun için faydalıdır.
Badem verimini artırmak için ne yapmalı?
Bademler kurak koşullarda yetişebilse de, verimli ve kaliteli ürünler elde etmek için yılda üç ila dört kez sulanması gerekir. Özellikle meyve gelişimi sırasında su ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir.
Badem ağacının ömrü kaç yıldır?
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. İyi bakılan bir ağacın 100-150 yıl yaşadığını tahmin ediyorum. Burada örneğin, tamamen ihmal edilmiş ve kendi kendine büyüyen 60-70 yıllık ağaçlar var.
Badem ağacına kaç günde bir su verilir?
Susuz ve kurak yerlerde de yetişen badem ağacı, toprak nemi olan yerlerde daha hızlı büyür. Badem ağacının başarılı bir şekilde gelişmesi için ilkbahar, yaz ve sonbahar başlarında sulanması gerekir. Kışın 10-15 günde bir, yazın ise haftada 1-2 gün sulama yapılmalıdır.
Türkiye’de badem hangi illerde yetişir?
İl düzeyinde badem üretimine bakıldığında Mersin İli 10 bin 491 ton, ağaç başına ortalama 30 kg verimle ilk sırada yer alırken, Antalya İli 5 bin 785 ton, ağaç başına ortalama 22 kg verimle ikinci, Çanakkale İli ise beşinci sırada yer aldı.
3 yaşında badem ağacı kaç kilo ürün verir?
Yaşlandıkça meyve üretimi artar. İlk beş yılda 40 ila 100 kilo arasında meyve üretebilir. 7. yıldan itibaren bu miktar katlanarak artar. İkinci beş yılda 120 kilodan 200 kiloya kadar geniş bir verim aralığına ulaşır.
Badem dalında neden kurur?
Hastalığın nedeni Agrobacterium tumefaciens adlı bir bakteridir. Bu bakteri kök boğazında tümörler oluşturur ve vasküler demetlerdeki özsu aktivitesini ciddi şekilde engeller. Yapraklar sararır, gelişme yavaşlar, gövde ve dallarda sakız oluşur ve ağaçların kurumasına neden olur.
Badem meyvesi neden dökülür?
Bu kayıplar ağaçların su ve/veya besin maddeleri için birbirleriyle rekabet etmesi nedeniyle meydana gelir. Bu nedenle; bu kayıpları etkileyen en önemli faktör sulama ve beslenme programıdır.
Badem ağaçlarına hangi ilaç atılır?
-Badem ağaçlarında çekirge istilası durumunda deltamethrin veya cypermethrin (Decis veya Arrivo) içeren ilacı kullanabilirsiniz.
Badem ağacına ne iyi gelir?
Azot, ağaçların yaprak ve sürgün gelişimini destekler. Bu dönemde, NPK oranı yüksek ve azot, fosfor ve potasyum dengesi olan organik gübreler tercih edilmelidir. Badem ağaçları için özellikle önerilen gübre türleri kan gübresi, tavuk gübresi ve güvercin gübresidir.
Badem ağacı neyi sever?
Badem ağaçlarının büyümesi ve optimum verim üretmesi için ihtiyaç duyduğu iklim sıcak ve kurudur. Ağaçların meyve vermesi için en az 250–300 saat ve bazen 500 saat soğuklama gerekir. Bu nedenle soğuk ayların olmadığı tropikal iklimler badem ağaçları için ideal değildir.
Badem ağacı budaması ne zaman yapılır?
Kışları ılıman geçen bölgelerde budama sonbaharda da yapılabilir. Kışların sert geçtiği ve sıcaklıkların -15 °C’ye düştüğü yerlerde budama kış sonunda yapılmalıdır. İlkbaharda geç don riski olan yerlerde budama mümkün olduğunca geç yapılmalıdır. Budama çok geç yapılırsa çiçek tomurcukları geç açılacaktır.
Badem ağaçları kaç günde bir sulanır?
Susuz ve kurak yerlerde de yetişen badem ağacı, toprak nemi olan yerlerde daha hızlı büyür. Badem ağacının başarılı bir şekilde gelişmesi için ilkbahar, yaz ve sonbahar başlarında sulanması gerekir. Kışın 10-15 günde bir, yazın ise haftada 1-2 gün sulama yapılmalıdır.
Badem ağacı soğuğa dayanıklı mı?
Kuru ve sıcak yazları ve ılık ve yağışlı kışları olan Akdeniz iklimi badem için idealdir. Ancak odun kısmı kış soğuğuna dayanıklı olduğundan aşırı kış soğuğu olan yerlerde de yetişebilir. Badem ağacının odun kısmı -20 °C – 30 °C kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
En iyi badem nerede yetişir?
Badem yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. İlkbahar geç donları nedeniyle İç Anadolu bölgesi badem yetiştiriciliği için riskli bölgemizdir.
Badem yaprak gübresi ne zaman atılır?
Alternatif olarak yüksek potasyum eksikliği, potasyum nitrat (45 kg su ve 0,05 kg su) ile yapraktan gübreleme yapılarak giderilebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Süs Kabağı Hasadı Ne Zaman Olur