Buymak hangi yörede kullanılır?
budmak (ET) / buymak (GA): Eski Türkçede budmak olarak kullanılan ve “donarak ölmek” anlamına gelen söz (Gülensoy 2011: 188), Gümüşhane ağzında buymak olarak karşımıza çıkar ve “çok üşümek” anlamına gelir (Bulut 2018: 61).
Buymak ne demek Afyon?
📝 Eskiden “çok soğuk” anlamına gelen Buymak kelimesinin kökeni Kuzey Asya’da yaşayan Türklere dayanmaktadır.
Buymak ne demek TDK?
Buymak – Soğuk hissetmek. Cerek – Uzun, ince ağaç
Vank ne anlama gelir?
Ermenice “vank” (ք) kelimesi manastır anlamına gelmektedir ve burada manastırı ifade eden bu kelime daha sonra bir yer ismine dönüşmüş olmalıdır.
Kömüş ne demek argo?
Kömüş, mandaya verilen isimlerden biridir. Ayrıca manda, camış ve camız isimleriyle de bilinir.
Kızan kelimesi hangi yörededir?
Kızan, Aydın yöresinde ve genel olarak Trakya ve Batı Anadolu’da günlük konuşma dilinde “oğlan” anlamında kullanılır.
Afyon kökeni nedir?
İl merkezi ve il sınırları içerisinde M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinin suyu anlamına gelen OPİUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon adı verilmiştir.
Zırrıkı ne demek?
veya sarhoş, aşırı sarhoş. Zırrıkçı: Müzik.
Cındık ne demek?
cındık: Azıcık, azıcık, çok küçük. Slime/Chiymuk: Çatal. Cilbat: Sulama sırasını düzenleyen su bekçisi.
Tokatta heri ne demek?
Tokat’ta yaşamak; inanmadığın zaman “Hayır heri”, kafan şiştiğinde “Sus heri”, istemediğin bir şey yapıldığında “Dur heri” diyerek itiraz etmek demektir.
Kaşmer ne demek argo?
Osmanlı döneminde, komik hikayeler anlatarak insanları güldüren kişilere genellikle Kaşmer denirdi. Bu kişilere ayrıca “nüktedan” da denirdi çünkü nüktedanca konuşmayı severlerdi. İkinci anlamı: palyaço.
Zırtaboz ne demek?
Dilimize Yunancadan giren zırtapoz kelimesi, genellikle söyledikleriyle söyledikleri uyuşmayan ve sözlerine güvenilemeyen kişiler için kullanılır. Günlük dilde kullanılan bir kelime olan zırtapoz, bazı kaynaklarda “zırtapos” olarak geçer. Bu şekilde tanımlanan kişilerin davranışları dengeli değildir.
Ermenice vank ne demek?
Vank (Venk) kelimesi Ermenice’de büyük manastır anlamına gelen bir kelimedir. Çevredeki Kürt köyleri bu köye Zazaca’da “Deva Gavura” ve Kürtçe’de “Göndi Gavura” derler. Her iki anlam da “inanmayanların yaşadığı köy” anlamına gelir.
Fenk ermenice ne demek?
Tarih. Yerleşimin adı 1772 kayıtlarında Fenk olarak geçmektedir. “Vank” kelimesi Ermenicede “manastır” anlamına gelmektedir.
Vecd kelimesi ne anlama gelir?
Vecd, coşkunluk veya vecit bazı sözlüklerde “ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu bir coşkunluk ve coşku hali” olarak tanımlanmakta olup, kişi şuur ve hafızaya sahip olmasına rağmen, kendi benliğini (dünyevi-bedensel varlığını, duyumlarını) algılayamamakta ve kişi tümüyle kendi dışında bulunmaktadır.
Zere hangi yöreye ait?
Zere – Artvin Kartaldan daha küçük bir yırtıcı kuş.
Çimmek hangi yöre?
Orta Anadolu bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir kelimedir. Kubbealtı sözlüğüne göre kelime Eski Türkçe olup “çöm-mek” anlamına gelmektedir.
Zaar hangi yörenin?
Adana yöresine ait Teker, Zaar, Vallaha gibi ifadeler hâlâ bilinmekte ve kullanılmaktadır.
Ellam hangi yöre?
Ellam kelimesi Orta Anadolu bölgesinin tüm şehirlerinde yaygın olarak kullanılır. Ellam kelimesi “Sanırım” anlamına gelir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirlerde ise ellam kelimesi genellikle cümlelerin sonunda kullanılır.